minimalistični stil

Minimalistični življenjski stil vse bolj priljubljen

Ljudje smo danes bolj kot kadar koli prej soočeni z iskanjem samega sebe. Kopica obveznosti, ki nas zasuva vsak dan in kapitalistična miselnost, da moramo res imeti doma vse mogoče izdelke za to, da bomo dosegli srečo v življenju, nas vse bolj srka v začaran krog, iz katerega več ne znamo. Kot rešitev iz tega začaranega kroga, se je pojavil minimalistični življenjski stil, ki predstavlja  popolno nasprotje potrošniškemu svetu in prinaša ravnovesje, ki ga iščemo. 

Minimalistični življenjski stil vse bolj statusni simbol zahodne kulture

Dolga leta je med nami veljal rek, da več kot imaš, več veljaš. Toda kopičenje odnosov, dejavnosti in stvari, ki jih hranimo v svojem domu je tvegalo svoj davek. Vse več stresa vodi v različne kronične bolezni, ljudje pa smo iz dneva v dan bolj utrujeni. V to miselnost je tako posvetil žarek upanja, imenovan minimalizem. Minimalizem nas namreč uči, kako se osvoboditi odvisnosti od krame in prepoznati, kaj v svojem življenju res potrebujemo in česa ne. Zaradi tega smo svobodnejši in lahko zadihamo s polnimi pljuči. Po drugi strani pa minimalistični življenjski stil od nas zahteva večjo premišljenost, da svoj čas in denar investiramo v kakovostne izdelke, ki bodo pokazali zadovoljive rezultate. 

Kaj prinaša minimalizem v naš vsakdanjik?

Minimalizem bi lahko označili tudi kot osebno popotovanje vsakega posameznika. Ne moremo se kar čez noč odločiti, da bomo odslej živeli popolnoma minimalistično. Lahko pa se z majhnimi koraki počasi osvobajamo vse krame, ki nas utesnjuje.

Torej, minimalistični življenjski stil se gradi počasi, na različnih področjih. Pri tem nam lahko pomaga tudi branje različne literature, ki nam bo minimalistično miselnost še bolj približala. Pomembno pa je, da se zavedamo, na minimalizem ne predstavlja neke zaprte sekte ljudi, ki se trudi živeti s čim manj obremenjujočimi stvarmi. Minimalistični življenjski stil je stil, ki mu lahko sledi prav vsak izmed nas. Kdorkoli je s tem poskusil, mu z veseljem sledi.

Na konkretni ravni to pomeni manj pospravljanja, saj se znebimo vse odvečne krame, ki polni naše predale. Poleg tega lahko z uporabo manj, a zato bolj kvalitetnih in vsestranskih kozmetičnih izdelkov, privarčujemo kar nekaj denarja, pa tudi časa v denarnici. Nenazadnje privarčujemo čas tudi pri drugih opravilih. Zato imamo na voljo več časa, ki ga lahko kvalitetno preživimo s svojimi domači ali udejstvovanjem pri različnih dejavnostih. Zavedati se je namreč potrebno, da bomo sebi in drugim dali veliko več, če posvetimo čas dejavnostim, ki nas osrečujejo, kot da ta čas preživimo v začaranem krogu utrujajočih gospodinjskih opravil. 

Kako konkretno živeti minimalistični življenjski stil?

Verjetno si ob branju zgornjih vrstic mislite, da vse to zelo lepo zveni v teoriji, v praksi pa ni mogoče. Zato vam dajemo nekaj nasvetov, kako v različnih okoljih enostavno začeti minimalistični življenjski stil.

  • Kuhinja
  • Kuhinja je srce vsakega doma, a hkrati tudi prostor, ki ga v hitrem vsakdanu brez težav umažemo in razmečemo. Je prostor, v katerem nas brez težav vsak dan pričaka gora nepomite posode, umazanih ročev omaric in kup odprte embalaže. Navidezno je to začaran krog, a če si želimo uvesti minimalistični življenjski stil, ga lahko le z nekaj majhnimi koraki prekinemo. 

    Za začetek je dobro, če se sprehodimo skozi vse kuhinjske predale in omarice in pomečemo v koš za smeti vso pretečeno hrano, kup jogurtovih lončkov, ki nesrečno čakajo, da jih bomo ponovno uporabili, vse plastične vilice, ki smo jih dobili pri dostavi hrane na dom, a nikoli uporabili itd. Hitro boste ugotovili, da so vaše omarice in predali polni malenkosti, ki jih praktično nikoli ne uporabite in ravno teh vas bo odrešil minimalistični življenjski stil. Če imate možnost, je dobro tudi, da stroje, ki jih uporabljate le nekajkrat na leto, ali pa živila, ki jih kupujete na zalogo, pospravite v plastično posodo v garažo. Tako boste kar naenkrat v kuhinji pridobili ogromno prostora, pri čemer vam zagotavljamo, da ne boste ničesar, kar ste vrgli stran ali premaknili v drug prostor, pogrešali.

    Naslednji korak, ki ga narekuje minimalistični življenjski stil, pa je, da vsaki stvari v kuhinji določite točno določen prostor. Če ima vsaka stvar svoje mesto, boste kuhinjo veliko hitreje in z večjim  veseljem pospravili, kot če se morate pri vsakem zlaganju posode iz pomivalnega stroja igrati gradbenega inženirja, da vam uspe stisniti vso posodo v premajhno omaro. 

    • Kopalnica

    Minimalistični življenjski stil narekuje, da v kopalnici naredite podobno čistko, kot v kuhinji. Tukaj vam bo zelo pomagalo tudi pravilo, da dokler ne porabite enega šampona/kreme, ne smete odpreti novega. Že s tem preprostim pravilom boste zelo razbremenili vaše kopalniške omarice, na dolgi rok pa tudi denarnico, saj boste kupili manj izdelkov, zaradi česar si boste lažje privoščili izdelke višje kakovosti.

  • Kozmetika
  • Področje kozmetike je potrebno še posebej poudariti, saj so prav kozmetični izdelki pogosto vir navlake v kopalnici. Zaradi želje najti popolne produkte, smo nagnjeni k nakupovanju številnih kozmetičnih izdelkov, ki jih na to ne porabimo in se nam le kopičijo  v kopalnici. 

    Če si želite res kakovostnih izdelkov, ki bodo naredili opazno razliko na vaši koži, hkrati pa ne želite preveč natrpane omarice s kozmetiko, je zelo dobra odločitev kozmetika Eurona. Gre za izdelke visoke kakovosti, ki v sebi združujejo več kozmetičnih produktov. Tako boste z aplikacijo enega produkta prihranili na času. Hkrati pa imajo vsi produkti kozmetike Eurona dozirnike na pumpico s čimer se izognete vnosu bakterij v produkt.

    • Garderoba

    Z minimalistično miselnostjo pa lahko največjo uslugo naredite svoji garderobni omari. Znebite se vseh oblačil, ki jih neradi nosite in jih imate v omari le zato, ker ste nekoč zanje odšteli veliko denarja in vam jih je škoda vreči stran. Če so oblačila še dobro ohranjena, jih lahko brez težav prodate prek spleta ali podarite v dobrodelne namene in tako poskrbite še za trajnostno uporabo oblačil. 

    Poleg tega, ne kupujte novih kosov oblačil impulzivno. Minimalistični življenjski stil ne zapoveduje, da morate sezono preživeti s petimi kosi oblačil, a priporoča, da zmanjšate količino oblačil z enako funkcijo. Tako vsakič, preden se odpravite v trgovino, naredite hiter pregled omare in kupite le tiste kose oblačil, ki jih potrebujete.

    Minimalistični življenjski stil morda na začetku zahteva nekaj več organizacije, toda ko ga enkrat ponotranjite, se ne boste želeli več vrniti na stare tirnice. Naučil vas ne bo le tega, kako efektivno organizirati svoj dom in prosti čas, ampak tudi kako najti svoje resnične interese in cilje, ki jih lahko dosežemo in ki nas bodo resnično osrečili. 



    Napiši komentar

    Upoštevaj, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.

    AKCIJSKA PONUDBA

    Example product title 1
    $99.99
    Example product title 2
    $99.99

    Example product title 1

    Redna cena
    €19,99
    Redna cena
    Znižana cena
    €19,99

    Example product title 2

    Redna cena
    €19,99
    Redna cena
    Znižana cena
    €19,99